Taal als exportproduct

Dat Nederland een exportland is, is voor velen geen nieuws. Maar waar we ons minder van bewust zijn, is dat we niet alleen goederen exporteren.

Wat blijkt: Nederland exporteert naast groenten, fruit, minderjarige DJ’s en drugs (laten we eerlijk zijn) nog een ander product: taal.

Een aantal cijfers

  1. De wereld telt 24 miljoen Nederlandstaligen.
  2. Daarmee is Nederlands de op 39 na meest gesproken taal ter wereld.
  3. Dat lijkt niet bijzonder, maar als 40e op een ranglijst van meer dan 6000 talen vallen we toch mooi binnen de eerste 1%.
  4. Bovendien zijn we de 12e meestgeschreven taal op het internet (dit artikel draagt z’n steentje ook weer bij — wellicht staan we morgen 11e).
  5. Nederlands is een bijzondere taal omdat het aantal woorden nagenoeg eindeloos is — niet veel talen maken gebruik van samenstellingen.
  6. De databank van Het Instituut voor de Nederlandse Taal telt meer dan 60 miljoen woorden. Daarmee verbleekt bijvoorbeeld het Engels, met nog geen 250 duizend woorden.
  7. Daarom is Het Woordenboek der Nederlandsche Taal ook het grootste woordenboek ter wereld — het telt maar liefst 45.805 pagina’s.

Kundig volkje

Maar wij Nederlanders zijn niet alleen in het bezit van een bijzondere taal — we zijn er ook goed in. Mede dankzij ons solide onderwijsorgaan beheerst zo’n 90% van de Nederlanders de Engelse taal, gevolgd door 71% Duitssprekenden en 29% Franssprekenden.

  • Leuk feit: binnen Europa telt alleen het Verenigd Koninkrijk meer Engelssprekenden per inwoner dan Nederland.

De Nederlander spreekt gemiddeld 3,2 talen. Daarmee laten we datzelfde Verenigd Koninkrijk, maar ook landen als Portugal, Spanje en Hongarije ver achter ons, met ongeveer 1,7 beheerste talen per inwoner.

Sterker nog: alleen in Luxemburg ligt het gemiddelde hoger, met 3,6 talen per inwoner. Maar als je het ons vraagt spelen ze een beetje vals: iedereen in Luxemburg moet minimaal Frans, Nederlands en Duits spreken, met al die toeristen op doorreis.

Hoeveel talen spreek jij?

Het beheersen van veel talen is niet alleen handig om indruk te maken tijdens je volgende date — het kan ook een heleboel deuren openen voor je carrière. Ben jij een taalwonder? Spreek je meerdere talen vloeiend? We leren je graag kennen.

Meer lezen
Keser Academy Vacatures Inschrijven Assesment tips Waarom offline je werk verbetert Een vlekkeloos sollicitatiegesprek Jouw Cv up-to-date Solliciteren kan leuk zijn 4 Tips voor jouw online aanwezigheid
Keser.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer lezen
Voorkeuren Akkoord